top of page
  • Foto van schrijverjpdelaaf

Sanya, een stukje paradijs op aarde

Tom heeft een weekje vrij in april en besluiten we om een er even op uit te gaan. Bestemming is Sanya, het meest zuidelijk puntje van China vlak bij Vietnam.

Sanya is een populaire toeristische bestemming in het zuidelijke deel van de provincie Hainan, China. Het staat bekend om zijn prachtige stranden, helderblauwe wateren en tropisch klimaat.Sanya is een middelgrote Chinese stad op Haikou eiland en wordt in China gezien als de Chinese tegenhanger van Hawaï. Hawaï roept meteen het beeld op van wuivende palmbomen, helder blauwe zee en witte stranden.Nou dat klopt inderdaad helemaal, zelfs de foute felgekleurde oversized overhemden zie je hier regelmatig en zijn (zoals zoveel andere dingen hier in China) ook te koop.Sanya leeft van het toerisme. Chinezen hebben bijna drie jaar in een volledige lockdown geleefd. 8 januari werden, zonder wekelijkse persconferentie, alle beperkende maatregelen afgeschaft. Heel bijzonder te mogen ervaren hoe deze industrie drie maanden later weer volledig hersteld lijkt. Nog niet helemaal volledig, pas sinds 15 maart mag je zonder Chinees visum naar Sanya reizen. Niet gek dus dat wij vrijwel de enige westerlingen zijn (in een week ongeveer drie andere westerlingen gezien).

We komen in de nacht aan en doen daarom eerste dag het kalm aan en ontdekken de directe omgeving. We zitten in een prachtig resort vlak bij de witte stranden. In de omgeving wat restaurantjes.Naast de stranden biedt Sanya ook andere leuke uitstapjes, wat we ook gaan doen. Tom is daarnaast niet in de wieg gelegd voor relaxen bij het zwembad of strand. Dus het wordt een compromis. In de ochtend onze baantjes zwemmen en eind van de ochtend gaan we er op uit.Uiteraard staat duiken hoog op de wensenlijst van Tom dus we gaan op zoek naar een geschikte duikschool. Via internet hebben we er een gevonden. Tom en ik prefereren om zoveel mogelijk via het openbaar vervoer te reizen dus dat doen we hier ook. We kunnen met de bus bij deze duikschool komen. We weten echter niet precies waar we moeten uitstappen met als resultaat dat we nog heel stuk moesten wandelen. Dat is dan weer geen straf want de omgeving is heel erg leuk!


Het voorjaar is in volle gang dus overal zie je prachtige bloemperken


Soms is het behoorlijk "heuvel op" en bij 30 graden best even puffen......


Uiteindelijk komen we bij de duikschool. Het ziet er verlaten uit. Er zit wel iemand achter een tafeltje. We vragen via de vertaalapp of er nog gedoken wordt. Hij weet het niet. Er hangt ook een telefoonnummer. We vragen of een collega van Tom wil bellen. Hij krijgt een bandje te horen… Het is duidelijk, deze duikschool is nog niet gestart na Covid, misschien hebben de eigenaren het niet gered na de pandemie…. Er is wel een leuk restaurantje aan het strand waar we lunchen. We hebben hier echt heel goed gegeten! Morgen in de herkansing want we hebben nog een paar adressen….
De volgende dag gaan we weer op pad. We vinden de plek waar de duikschool zou moeten zijn. We zien wel wat watersportactiviteiten dus we hebben goede hoop…. Echter de laatste twee dagen is er niet gedoken…. Ons vermoeden dat het wel wat langer geleden is. Maar we geven de moed niet op. We hebben nog een adres. En dit keer is het raak. Het ziet er naar uit dat Tom zijn eerste duik in China gaat maken. Na wel drie keer te hebben aangegeven dat duiken een fysieke zware sport is en dat je na je 60ste niet meer zou mogen duiken, misschien beïnvloed door zijn grijze haar 😉, laat Tom zijn brevet zien. Ik zie de man denken...."die heeft meer ervaring dan wij allemaal bij elkaar" Dan zegt de beste kerel dat ze niet aan professioneel duiken doen…. Tom vindt het best, even visjes kijken is altijd leuk.

Tom doet zijn xxl pak aan en krijgt zowaar zelfs te grote schoenen dus een maatje kleiner gevraagd. Dan wordt hij verzocht een pier af te lopen. Enigszins verbaasd want vinnen en een duikfles heeft hij nog niet. Op het eindpunt mag ik niet mee. Ik ga dus heerlijk in het zonnetje zitten.

Na de safety briefing, via de vertaalapp gaat Tom aan boord. Na een korte boottocht meerde hij af tegen een grote bak waar alle duikspullen klaarstonden. Gelukkig zijn handsignalen internationaal, want zonder mobieltje is communicatie niet mogelijk. Samen met een instructeur, die Tom zijn duikvest bediende 😊, heeft hij een mooie eerste duik in China gemaakt.S ’avonds eten we bij een lokale Chinese eetgelegenheid. Vooral de verse vis, die jezelf uitkiest in een aquarium, is geweldig.

We bezoeken Louhuitou, een landtong met aan drie zijden water. Je hebt hier een prachtig uitzicht.
Net als vele andere steden in China, heeft Sanya ook diverse mythes. Een heel romantische zelfs die zicht in Louhuitou zich afspeelt.


Een voormalige vorst (apart woord trouwens voor een tropenoord) wenste een prachtig hertengewei boven zijn (Chinese rijst)tafel. De vorst stuurde een jager op pad. Al snel zag deze jager een hert met een wel heel prachtig gewei. Een panter, met heel andere bedoelingen, had dit hert ook gezien en joeg haar na. De jager schoot de panter neer en achtervolgde vervolgens het hert.


Deze achtervolging duurde negen dagen en negen nachten en leidde over 99 heuvels. De jacht eindigde in Louhuitou, een landtong met aan drie zijden water.

Het hert zag geen andere uitweg meer dan in de Zud-Chinese zee te springen. Voordat ze sprong keek ze om… In plaats van een angstig hert zag de jager (de diagnose stikstofnarcose tgv van de 99 opstijgingen werd pas velen eeuwen later ontdekt) een knappe jonge vrouw die naar hem toe liep en was op slag verliefd. Louhuitou betekend ook “het hert wat haar hoofd draait”.

De jager trouwde de knappe vrouw. Eén kind beleid was er toen blijkbaar ook nog niet want ze zorgden voor vele nakomelingen. Nu wonen er ruim zes miljoen mensen in Sanya. Er is een mannen overschot, de dames worden niet meer achterna gerend. Ze hebben zelf het heft in handen en swipen op hun mobieltje met gemak binnen negen dagen misschien wel 99 mannen weg. Tijden veranderen.
Shanya is ook de thuisbasis van de Nashan-tempel een beroemde boeddhistische plek met het torenhoge Guanyin-beeld, een van de hoogste ter wereld. Uiteraard gaan we dit bezoeken, we zitten al weer op dag vier….

De naam van de tempel komt van een populaire boeddhistische spreuk: Het geluk is zoveel als de Oostelijke Zee en lang leven is zo hoog als de berg Nanshan.

De tempel werd op 12 april 1988 gebouwd. Dit was om te herdenken dat tweeduizend jaar geleden het boeddhisme China binnenkwam. Het tempelcomplex omvat de oppervlakte van 40.000 m². De tempel bevat enkele replica's van de Tang-dynastie. Ook maakt het deel uit van een gebied dat bekendstaat als de Nanshan Buddhism Cultural Tourism Zone. De zone heeft ook een zeer groot beeld van Guanyin, de Sanya'se Guanyin der Zuidelijke Zee.
Op de voet staan mensen, geeft een aardige indruk hoe inmens groot het beeld is.


Het is een groot park, naast het beeld vind je nog meer prachtige gebouwen en natuur.

Volgens Tamara passen ze goed bij elkaar 😊De volgende dag bezoeken we Tianya Haijiao, een romantische en prachtige schilderachtige plek. Het ligt ten westen van de stad Sanya. Het trekt duizenden jonge geliefden uit alle hoeken van de wereld om hier hun huwelijksceremonies te houden.
Tianya Haijiao betekent 'het verste deel van de lucht en de zee' in het Chinees en suggereert een onbereikbare plek. Vroeger geloofden Chinezen dat de lucht vierkant was en de aarde rond. Daarom was er zeker een verste deel van de hemel en de aarde.

Boottochtje Zuid Chinese zee


Ook in Tianya Haijiao spelen zich twee mythes af.

De Tianya Haijiao Scenic Spot ligt op de Maling-berg met uitzicht op zee. Als je langs de kust loopt, zie je een steen uitgehouwen met vier karakters Nan Tian Yi Zhu, wat 'een pilaar in het zuidelijke deel van de hemel' betekent in het Chinees. Het verhaal gaat dat toen het dagelijkse leven van de lokale vissers werd beïnvloed door verschrikkelijke stormen en ze nauwelijks de vis konden vangen, twee goedhartige feeënmaagden zichzelf veranderden in twee grote stenen en op het strand gingen staan ​​om de vissers te beschermen. Vanaf dat moment waren vissers veilig voor stormen wanneer ze naar zee gingen. Maar de meester van het meisje, de moedergodin van de hemel, was zo woedend dat ze de dondergod stuurde om ze terug naar de hemel te slepen. De twee maagden weigerden, dus de Dondergod brak ze in tweeën. Een van hen werd in zee gegooid en de andere werd hier achtergelaten. Bij de overgebleven steen ligt nog een steen die is uitgehouwen met de Chinese karakters Hai Pan Nan Tian, ​​wat 'de zee en de lucht samengevoegd' betekent. Het is de oudste stenen inscriptie die hier te vinden is.Als je nog 500 meter verder loopt, zie je een steen uitgehouwen met de karakters van Tianya en een andere steen uitgehouwen met de karakters van Haijiao. Er is een romantisch Romeo en Julia verhaal over deze twee stenen. In de oudheid liepen twee jonge geliefden weg toen hun ouders hun huwelijk afkeurden. Toen ze in Hainan aankwamen, waren er helaas ook agenten, gestuurd door hun ouders. Met hun gezicht naar de zee konden ze niet ontsnappen. Ze waren zo verdrietig dat ze elkaar gewoon vasthielden terwijl ze in zee sprongen. Plotseling was er een onweersbui. Ze werden geraakt door de bliksem en veranderden in twee stenen, terwijl de agenten rondom in veel kleinere stenen veranderden. Nu beschouwen mensen deze twee stenen als symbolen van eeuwige en trouwe liefde.We eten nog een lekker verse pepper krab en dan zit het er al weer op, we hebben een heerlijke week achter de rug.Wat is China toch veelzijdig en we hopen op nog veel mooie nieuw te ontdekken pareltjes 😉.


212 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page