top of page
  • Foto van schrijverjpdelaaf

Op avontuur door China met Fleur - deel 230-7 - Chateau Wencheng & Penglai Paviljoen

We zijn terug in Yantai, we gaan Fleur de omgeving van Yantai laten zien.

Vandaag gaan we naar het mooie idyllisch Chateau Wencheng.Van een afstand lijkt het best wel wat… maar dichtbij was het vooral vervallen. Sejant detail, het kasteel is gebouwd in 2014. Het woord “onderhoud” komt in het Chinese woordenboek niet voor.Na het chateau gaan we naar Penglai Paviljoen. Penglai Paviljoen is een beroemde toren in Penglai, Shandong. Penglai Paviljoen is een van de vier bekende paviljoens in China. De vroege geschiedenis van Penglai Paviljoen gaat terug tot de Song-dynastie, 900 jaar geleden. Het staat ook bekend als de landingsplaats van de Acht Onsterfelijken en om zijn occasionele luchtspiegelingen. De scheidslijn tussen de Gele Zee en de Bohai Zee is ook gemarkeerd en duidelijk zichtbaar vanuit het gebied.De paviljoens bevinden zich op de top van de heuvel en bestaan uit tempels, paleizen en zalen die je kan bereiken met een kabelbaan. De kabelbaan is twijfelachtig en ik heb begrepen dat deze zeer recent is weggehaald…..blijkbaar staat ook hier het woord “onderhoud” niet in het woordenboekOp de terugweg krijg ik een verontrustend telefoontje van mijn zus. Mijn vader was niet lekker geworden en heeft met moeite zijn huis vanuit de parkeergarage weten te halen. Na onderzoek in het ziekenhuis blijkt dat hij bijna verstopte kransslagaders heeft en dat hij spoedig geopereerd moet worden. Dat bericht komt wel even binnen en dan voelt China ineens heel ver weg.


31-7 - Kappertje

Ik moet nodig naar de kapper. Ik neem Fleur mee zodat zij ook de Chinese kapper kan ervaren? Ze krijgt een “hair care” behandeling. Dat bestaat uit een heerlijk masker voor je haar en daarbij een massage van hoofdhuid en schouders….
1-8 - Yangma Island (horse island)

We hebben vandaag de luxe van een auto met chauffeur. Hij brengt ons naar Yangma Island, ook wel 'paardeneiland' of 'koninklijk paardeneiland' genoemd, een prachtig landschap van 14,2 vierkante kilometer. De eerste keizer van Qin fokte paarden op het eiland voor zijn leger en daarom staan er op dit eiland heel veel paardenbeelden…Wat opvalt zijn wel heel weinig horeca gelegenheden, heel opmerkelijk want hier komen in de zomer heel veel toeristen op af. Je ziet naast vele beelden ook veel mensen weer op de rotsen naar zeedieren/schelpen zoeken.Contact gehad met mijn zus over de situatie van mijn vader. Omdat het niet directe spoed is wordt mijn vader op 3 augustus geopereerd. Heel spannend allemaal!.

We eten gezellig met Tom bij Fishermens warf, een heel leuk restaurantje met een geweldig mooi uitzicht op zee. De “bloedmaan” was prachtig.De wijk Zhifu waar we wonen is weer prachtig verlicht.2-8 - Giant Budha/ wijnmakerij Changyu/Pagode

Longkou Nashan gigantische Boeddha bevindt zich ook in Yantai. Het is het grootste zittende bronzen Boeddhabeeld ter wereld. Je moet 360 treden beklimmen om er te komen met vandaag 33 graden.... dat is niet mis.... Naast deze Boeddha is er ook nog een hele mooie Boeddha van jade. Het is een prachtig plekje en dit mag je niet missen als je Yantai bezoekt.
4-8 - Fleur in het ziekenhuis

Fleur voelt zicht niet lekker. Ze heeft de symptomen van een buikgriep. In de loop van de dag gaat het nog steeds niet beter en heeft ze veel vocht verloren. Zelfs water kan ze niet verdragen. We gaan in de middag naar het ziekenhuis. Het lijkt allemaal chaotisch maar we worden snel geholpen en door verwezen naar de eerste hulp. Gelukkig is Alice (Chinese vriendin) er bij en kan zij het allemaal goed vertalen. Er wordt bloed afgenomen en Fleur krijgt vocht toegediend.Weer een ervaring rijker, die we liever hadden overgeslagen. Gelukkig voelt Fleur zich door het toedienen van extra vocht en medicatie in de avond al een stuk beter.


6-8 - Changdao (Long Island)

Vandaag wordt mijn vader geopereerd, het is voor iedereen een spannende dag. Het voelt enorm dubbel want ik wil Fleur uiteraard een hele mooie vakantie bezorgen en gaan we ook de komende weken er wat moois van maken.

Vandaag is het plan om naar Changdao te gaan. Een eilandje vlak voor de kust van Penglai dat te bereiken is met een veerboot. Het eiland heeft mooie stranden en prachtige kliffen. Penglai ligt net naast Yantai. Tom en ik zijn daar al eerder geweest dus we kunnen Fleur hier de mooie pareltjes laten zien. Het idee is dat Tom er een dag blijft en Fleur en ik daar overnachten. Dat is echt een heel goed idee…… en daar blijft het bij. Tom en ik zijn onze paspoorten vergeten en die heb je nodig om met de veerboot mee te mogen…. Aangezien het 1,5 uur rijden was is het geen optie om deze op te halen……


We gooien het plan om en gaan naar de wijnmakerij Changyu. Changyu bestaad al sinds 1892. De belangrijkste druivensoort is Cabernet Gernischt, die ruim 100 jaar geleden vanuit Europa werd geïntroduceerd.Zhang Bishi (1841–1916) is de oprichter van Changyu Company. Hij was een belangrijke Chinese diplomaat, die een hoge positie bekleedde in de Qing-dynastie. In 1892 investeerde hij drie miljoen liang zilver om de Changyu Winemaking Company op te richten, wat het begin was van de Chinese wijnindustrie.De wijnen zijn heel smakelijk, maar we genieten er van met mate! Hoe omschrijf je dan de wijn…. Een Nederlandse website zegt over de wijn…

“Stevig gebouwde krachtige rode wijn. Inktzwarte kleur met kleurige tranen. Typische neus van zwarte bessen en peper, munt ook en specerij. Krachtig in de mondaanzet met stevige maar soepele tannines en gelijke zuren, evenwichtige textuur met afdronk van bramen en blauwbes. Past best bij gegrild rood vlees, barbecue met pittige sauzen en flink gekruide gegrilde fruitgroenten. Schenkt de wijn op 16°C.Ik had het niet beter kunnen verwoorden….. misschien moet je toch eens een rode Changyu proberen…..


Vanuit ons appartement en vanaf de vuurtoren kunnen wij een pagode zien.We besluiten deze vandaag te bezoeken. Je gaat met een kabelbaan naar boven. Vanaf de pagode een prachtig zicht op ons appartement. We nemen de kabelbaan niet naar beneden en gaan te voet. Heerlijk tochtje langs bossen en een klein tempeltje.7-8 - Kledingmaakster / vuurtoren

De operatie van mijn vader was zwaar maar hij is wel al terug naar de zaal. Het is heel emotioneel vooral om zover weg te zijn. Mijn zus houdt me goed op de hoogte, dat is fijn.

Fleur wil er natuurlijk op haar best uitzien tijdens haar werk. Ik heb al eens wat jurkjes laten maken bij een coupeuse naaister dus we gaan daar langs om een mooi pak te laten maken.Daarna bezoeken we de vuurtoren van Yantai. Vanuit de vuurtoren heb je een prachtig uitzicht over de baai Zhifu waar we wonen.
Helaas gaat het niet zo goed met mijn vader, hij heeft complicaties zoals een longontsteking en moet terug naar de IC. Ik voel dat dat ik naar hem toe moet en besluit om naar huis te gaan. De werkgever van Tom heeft alle begrip en leeft mee. Ze regelen voor de volgende dag al een vlucht. Daar ben ik heel dankbaar voor!


10-8 - naar huis

Ik ga naar huis om in deze moeilijke tijd bij mijn familie te zijn. Mijn vader is heel kwetsbaar en wat is het dan fijn om iedereen weer te zien en te mogen knuffelen.


11-8 - Jinan

Tom gaat lekker met Fleur op pad. Ze pakken de trein en bezoeken eerst Jinan of Ji'nan. Jinan is de provinciehoofdstad van de Chinese provincie Shandong (de provincie waar wij wonen). De stad heeft 4,46 miljoen inwoners (2018). De stad wordt al ten minste 4000 jaar bewoond.

Prachtige lichtshow bij het Daming meer.Moon-lit Pavilion, vlak bij het Daming meer in JinanHet prachtige Chaoran Pavilioen in Jinan.12-8 – Mount Tai (shan)

Fleur en Tom gaan naar Mount Tai (shan betekent ‘berg’). Mount Tai is een heilige berg van historische en culturele betekenis ten noorden van de stad Tai'an, in de Chinese provincie Shandong. De hoogste piek is volgens de Chinese overheid 1.532,7 meter hoog en is vernoemd naar de Jadekeizer. Sinds 1987 staat de berg op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


(foto https://whc.unesco.org/en/list/437/, het was heel slecht weer en slecht zicht)


Mount Tai is een van de vijf heilige bergen van het taoïsme en wordt beschouwd als belangrijkste van de vijf. Hij wordt geassocieerd met zonsopgang, geboorte, en vernieuwing. De berg wordt al zo'n 3000 jaar vereerd en is een van de belangrijkste ceremoniële centra van China. In het oude China werd hij beschouwd als de hoogste berg op aarde. Meer dan 2000 jaar lang kwamen de heersers van China hier om te offeren aan de hemel en aarde. Zes Chinese keizers hebben de berg beklommen.

De top kan worden bereikt via een 9 kilometer lange trap die uit 6293 treden bestaat, waarin een verschil van 1350 meter wordt overwonnen. Langs de route liggen elf poorten, veertien bogen, veertien kiosken en vier paviljoens. Elk gedeelte tussen twee traphekjes heeft een specifieke naam. In 2003 beklommen ongeveer 6 miljoen toeristen de berg en daarmee is het een van de meest beklommen bergen ter wereld.

Omdat bus laat vertrekt zijn Fleur en Tom van de 'base kamp' in 2 uur tot halverwege gaan lopen in de stromende regen. Halverwege besluiten ze toch met kabelbaan naar de top met het bekende 'uitzicht' ---- geen uitzicht door mist en regen. Met dezelfde kabelbaan (er zijn er 3) weer terug tot halverwege en met bus naar 'base kamp'.13-8 – Qufu

Vandaag staat Qufu op het programma. Qufu ligt ook in de Chinese provincie Shandong. Qufu is de geboorteplaats van Confucius. Hij liet hier ook de eerste confuciustempel bouwen. Confucius leefde van 551 v.Chr. tot 479 v.Chr.) en was een Chinese filosoof en politicus tijdens de Zhou-dynastie (dus nog voor de vorming van het Chinese keizerrijk). Hij wordt gezien als "Wanshishibiao", een voorbeeld voor alle leraren. De tempel en zijn graftombe staan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


Een quote van Confucius die ik heel sterk vind:

Als je de slimste bent in een kamer dan zit je in de verkeerde kamer”


Processie bij de tempel Confucius.Het is hoogseizoen, veel mensen en erg warm!Sommige Chinezen geloven dat je bij de tempel voorspoed kan vragen aan de voorouders door middel van een briefje. Fleur kan wel wat succes gebruiken bij het vinden van een geschikte woning in Londen, dus ook Fleur maakt van de gelegenheid gebruik om dit te “vragen”.Het had resultaat, Fleur heeft een mooi appartement in Londen gevonden!!Het tripje zit er op dus Fleur en Tom gaan met de trein terug naar Yantai. Fleur gaat wat chillen in een massagestoel en Tom heeft nog een en ander voor zijn werk te doen.Twee meisjes geven verlegen aan Fleur een paar crackers en zwaaien heel voorzichtig… zo schattig!Wat een pech, Tom en Fleur staan op het verkeerde perron en missen de trein…. In China is het handig om het treinnummer te weten want er vertrekken wel eens treinen om dezelfde tijd en alleen het eindstation staat aangegeven…. Er zit niets anders op dan nog een nacht te blijven dus van de nood een deugd maken

Het hotel had gelukkig nog kamers. Daarna zoeken Fleur en Tom een restaurantje om te eten, ze vinden een plek op hele kleine stoelen en bestellen iets te veel spiesjes.14-8 – Graftombe Confucius

Omdat er nog tijd over bezoeken Fleur en Tom ook nog het graftombe van Confucius.Daarna is het echt tijd om terug naar Yantai te gaan, gelukkig nemen ze de juiste trein!


17-8 fleur Qingdao

Fleur is zo stoer om zelf op pad te gaan. Ze besluit om alleen met de trein naar Qingdao te gaan. Daar gaat ze naar het biermuseum TsingTao.
Qingdao heeft een prachtige skylineDaarnaast ziet ze de prachtige animaties met muziek op de hoge wolkenkrabbers.
In Qindao heb je prachtige bergen met fabelachtige uitzichten dus dat kan Fleur niet laten schieten.19-8 - Shanghai

Na Qindao gaat Fleur naar Shanghai waar ze Tom, die daar aan het werk is, weer ontmoet. Hij heeft een theeceremonie voor haar geregeld.
Daarnaast bezoekt Fleur het “Giethoorn” van Shanghai. Stoere meid dat ze dit allemaal alleen doet.
In de avond gaat Fleur Shanghai samen met Tom verkennen. Inmiddels weten wij de leuke tentjes in Shanghai wel te vinden. De “Captains bar” is zo’n voorbeeld daarvan. Een pub met eenvoudig eten maar met een schitterend terras uitkijkend op de bund.Ook het WK voetbal als Engeland speel mag niet gemist worden en wat is er leuker om dit in een kroeg in Shanghai te bekijken…Het gaat na week of twee behoorlijk beter met mijn vader en hij mag gelukkig naar de revalidatie. De verwachting is dat hij daar maar kort zal zijn en dat hij snel thuis kan revalideren. Ik ga weer terug naar Yantai en ben heel blij dat ik er voor mijn vader kon zijn.


26-8 - bezoek aan de ouders van een collega (Lin) van Tom

We zijn uitgenodigd om bij de ouders van Lin te lunchen. Zijn ouders wonen ongeveer 1 uur rijden vanuit Yantai. Lin is opgegroeid in het dorp.
Het is een klein dorp en met een hechte gemeenschap. Iedereen kent elkaar en ondersteunt ook elkaar. Winkels zijn er niet veel. Een keer per week komen marktkooplui groenten/fruit en vlees verkopen. Je moet dus je eten voor een week inslaan. Als je geld van de bank nodig hebt ga je daar naar toe. Openingstijden zijn er niet. Als je bij het bankkantoor moet zijn klop je aan bij het huis van de “bankdirecteur” en die regelt het voor je….Het huis is eenvoudig, het bestaat uit: Bankje, stoelen, een tafel, bedden, een koelkast, airco, een keuken met een hout gestookt fornuis, een waterpomp geen douche en een gat in de grond als toilet. Dat is wat anders dan de huizen in Yantai. Toch willen zijn ouders niet ruilen met iemand uit de stad.Lin is afgestudeerd in de elektrotechniek en heeft er voor gezorgd dat de pomp aangedreven wordt door een motortje)De gastvrije ouders van Lin hebben een heerlijke lunch voor klaargemaakt.

Het is allemaal erg lekker!


Wat een bijzondere ervaring en wat zijn wij gastvrij onthaald, heel bijzonder om mee te mogen maken!


27-8 - Rondleiding Boreas

We krijgen een rondleiding op het schip die voor Van Oord gebouwd wordt. Een gigantisch schip en is speciaal ontworpen voor het transport en installatie van fundaties en windturbines voor windparken. Het schip heeft vier gigantische poten van elke 126 meter waarmee het schip wordt gelift en kan het schip ingezet worden in waterdiepten tot 80 meter. Het schip kan tot 80 meter waterdiepte zijn eigen gewicht van 35000 ton, 10 meter boven het water 'jacken”. Rond 1 van de 4 palen wordt een kraan geplaatst. Deze kraan kan ruim 3000 ton tillen. Al met al kan de Boreas dus het gewicht van 3000 auto's zo'n 180 meter boven het water uit tillen.
27-8 - Massage

Na al deze inspannende bezigheden zijn we wel toe aan een massage. Een bijzondere ervaring. De massage wordt niet op de huid gegeven maar met deze kleding aan…. Het was heerlijk maar ik heb wel eens beter ervaren.28-8 Beijing Temple of heaven/ fake markt/ fietsen

Het zit er bijna op voor Fleur. Fleur en ik gaan samen met de trein naar Beijing. Daar hebben we nog 1,5 dag te besteden en dat gaan we doen ook!

Voordat we op pad gaan eerst nog even lunchen.


In de middag gaan we naar de tempel van de Hemel. We pakken de fiets om naar de metro te gaan.De tempel van de Hemel was oorspronkelijk genaamd de Tempel van de Hemel en de Aarde, werd gebouwd 1406-1420 tijdens het bewind van keizer Yongle, Die ook verantwoordelijk was voor de bouw van de Verboden Stad was. De tempel werd uitgebreid en omgedoopt tot Tempel van de Hemel tijdens het bewind van keizer Jiajing in de zestiende eeuw. De Tempel van de Hemel werd in de achttiende eeuw gerenoveerd onder keizer Qianlong. De Tempel van de Hemel werd ingeschreven als een World Heritage Site van de Unesco in 1998.Daarna bezoeken we nog een markt tegen over de tempel waar je allerlei spullen kan kopen. Leuk om daar nog even rond te struinen en nog wat leuke souvenirs te kopen.


We nemen nog even een duik in het zwembad alwaar we een prachtig uitzicht hebben.s’ Avonds eten we peking eend en kleden we ons in stijl, vandaag gekocht op de markt.29-8 - Chinese grote muur

Het is prachtig weer dus we hebben een uitgelezen kans om de Chinese muur nog een keer te bezoeken en dat doen we dus ook.

30-8 - Fleur naar huis

En dan zit het er toch echt op en gaat onze lieve Fleur naar huis. Wat hebben we veel gezien en gedaan. Wat een geweldig avontuur samen en dat is onbetaalbaar!!153 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page