Onze eerste viering van het Chinees Nieuwjaar is een feit. Chinees Nieuwjaar wordt ook wel lentefeest genoemd. Op de tweede nieuw maan na de kortste dag (21 december) begint het Chinees Nieuwjaar. De festiviteiten duren veertien dagen en eindigen met het Lantaarnfestival. Dit jaar van 22 januari t/m 5 februari.
Kerst en oud & nieuw is ons familiefeest. In China wordt het Chinese Nieuwjaar gevierd. Met ca. een uurtje rijden kunnen we bij onze families op bezoek. Chinezen zijn vaak dagen onderweg naar hun familie in hun geboortedorp(en). Gevolg, bijna een miljard mensen gaan op reis. Na drie jaar konden de Chinezen eindelijk weer het Chinees Nieuwjaar met familie vieren en dat wordt massaal gedaan.
Wij ontvangen een pakketje van de verhuurder. Na navraag bleek de inhoud de “letters of fortune” te zijn. De bedoeling is dat je dit bij de voordeur ophangt. Chinese gewoonte is elkaar “veel geld” toe te wensen. Goede voornemens is ook om “veel geld” te gaan verdienen. Recentelijk wensen ze elkaar ook “gezondheid en geluk”. Naast de “letters of fortune” is ook de rode enveloppe een belangrijk ritueel. Dit wordt ook wel de “red packet” genoemd. In het Chinees Hóngbāo. Dit bevat “geluksgeld”. Het wordt meestal aan kinderen gegeven maar ook wel door werkgevers aan hun werknemers gegeven.
Eind vorig jaar is de tijger gaan slapen. Het nieuwe jaar is het jaar van het konijn. De Chinese horoscoop bestaat uit twaalf dierentekens die door Boeddha uitgekozen zijn, gecombineerd met vijf elementen – water, vuur, hout, metaal en aarde. Deze combinatie bepaald je karakter, net als onze horoscoop. Tom is een geit en ik ben een haan. Dat match heel goed 😉
De avond van Chinees nieuwjaar blijft iedereen thuis met familie. Onze familie is ver weg. Wij kijken uit naar een spectaculaire vuurwerkshow 😉, maar jammer, jammer, jammer. Vuurwerk is verboden door de autoriteiten en dus blijft het bij een enkele vuurpijl.
Nieuwjaarsdag viert men met familie. Hoe bijzonder is het dat we uitgenodigd zijn door een collega (van Tom) voor een lunch met zijn familie. We zijn echt vereerd dat we hiervoor zijn gevraagd. Kevin, de zoon, spreek al best een woordje Engels. Een beetje verlegen probeert Kevin met ons te praten, en dat is echt heel stoer! Is er nu nog soms een taalbarrière op straat, tegenwoordig krijgen kinderen vanaf 10 jaar ook Engels op school. Echter de taal in de praktijk spreken, in een land waar nu weinig buitenlanders zijn, is lastig, dus als er dan een mogelijkheid is om ook een gesprekje in het Engels te voeren met een buitenlander dan wordt dat heel sterk gepromoot door de ouders.
Geweldig om op deze wijze kennis te maken met de Chinese cultuur. Van onze kant zijn ze uitgenodigd om bij ons thuis te dineren en laten we ze kennismaken met de Nederlandse Keuken ;-). We zijn benieuwd wat ze ervan vinden….
In het “Mountain Yantai Park”, op loop afstand van ons appartement, is een complete lichtshow opgetuigd.
In het park zijn ook diverse shows zoals een leeuwendans en acrobatiek.
De vuurtoren is ook sfeervol uitgelicht.
Ons appartementencomplex (meest linkse gebouw wonen wij) is prachtig verlicht met uiteraard het konijn op geprojecteerd.
Het feest wordt goed gevierd door jong en oud. Overal eettentjes en muziek. Wij zijn blij weer zoveel mensen buiten te zien genieten,
In Yantai wordt het lantaarnfestival groots gevierd op een plein in de stad. Zaterdagochtend vroeg gaan wij naar dit plein. Een half uur met de taxi. De taxi kost hier een paar euro. We komen aan bij een immens groot plein…. Opvallend was wel dat dit immens grote plein zo leeg was….. We zien wel een groepje dansers oefenen. Ik besluit de dansleider aan te spreken om uit te vinden hoe laat de show begint. Gelukkig hij spreekt wel Engels. Hij verteld ons dat de show de volgende dag is. We zijn op exact de juiste plek maar een dag te vroeg.
We gaan met de bus terug, nog goedkoper dan de taxi, de busreis kost altijd 14 eurocent.
De volgende dag gaan we weer vroeg op pad. Bij aankomst zijn er diverse dansgroepen die de revue passeren. Erg leuk en vrolijk. Ik heb een plekje vooraan weten te bemachtigen en kan vanaf vooraan prachtige foto’s maken. Het groepje wat we hebben zien oefenen is aan de beurt. Dan ziet de dansleider mij staan. Hij steekt zijn duim op. Leuk!
Ook Tom wordt herkent door de dansleider. Tom roept mij, we zijn uitgenodigd om een lokale Chinese opera (600 jaar oud stuk) te zien in het theater op het plein. We zijn vereerd. Uiteraard moeten we wel eerst met de groep op de foto.
Mooi om lokaal Chinezen te leren kennen en zelf te ervaren hoe bijzonder vriendelijk, behulpzaam en toegankelijk ze feitelijk zijn.
Heel leuk Jole. Wij weten hier weinig van. Heel interessant om over te lezen.
Wow Joke en Tom!! Wat mooi om deze cultuur zo goed omschreven te krijgen en we een kijkje in het chinees nieuwjaar mogen nemen. Het blijft bijzonder wat jullie daar allemaal meemaken, ik lees steeds met veel plezier jullie blog en kijk alweer uit naar de volgende😍
Liefs😘