top of page
  • Foto van schrijverjpdelaaf

Weekendje Qingdao

Op 24 t/m 26 feb 2023 bezoeken we de stad Qindao. Qindao is een havenstad en ligt in dezelfde provincie Shandong als Yantai. De stad is zo groot als Zuidholland, Noordholland, Utrecht en Zeeland samen. Er wonen ruim 6 miljoen mensen.


We zijn in China voor Tom zijn werk en combineren uiteraard het nuttige met het aangename. We hebben in Yantai al wel redelijk wat gezien dus gaan we een weekendje weg.


Tom en ik gaan met de trein. Een treinreis van ongeveer 2,5 uur. De stad is zoals gezegd groot en heeft dus meerdere stations. Het station waar we aankomen is niet onze eindbestemming en op de kaart lijkt dit ook nog best wel een eind te zijn. We vragen aan de dame bij de servicebalie waar we kaartjes kunnen kopen om onze reis te vervolgen. Prompt sluit de dame haar loket………. Plaats een bordje dat ze afwezig is (althans dat vermoeden had ik) en loopt met ons naar een ander gebouw waar we treinkaartjes kunnen kopen. Ze loopt zelfs mee naar de gate waar we kunnen wachten. Heel klantvriendelijk! We moeten 2 uur wachten op de volgde trein dat is wel een beetje jammer. Achteraf bleek er ook een metrolijn te zijn maar dat wisten we toen nog niet. Mooi hé, bijna iedere ontdek ik nieuwe dingen.


We hebben een leuk hotel geboekt met de naam “Orange”… dat moest natuurlijk wel. Het hotel ligt vlak bij een haven waar veel plezierboten liggen. In 2008 werden in de havenstad de zeilwedstrijden van de Olympische Zomerspelen gehouden.

Opvallend omdat van de locatie waar werd gezeild bekend is dat er juist weinig wind staat en omdat het ver van Beijing ligt. De stad werd, ter voorbereiding op deze spelen, sterk gemoderniseerd.

Chinezen zijn ook vindingrijk…. Mensen houden van pootje baden…. Ook in de winter. Grote plastic zakken worden verkocht zodat je deze om je onderbenen kan doen…. apart. Ook gaan ze gerust op een waterscooter in de winter…. Overlevingskans nul als dat omslaat…..

Vissen is hier een nationale sport, alleen deze vissen belanden zeker op een bord!


In de avond een fantastiche lichtshow op de appartementsgebouwen worden hele animaties en films vertoond. Heel bijzonder om te zien.
Uiteraard s'avonds een hapje eten.... dit keer gekozen voor Westers eten :-)Uiteraard willen we meer zien dan alleen de stad. We gaan met de metro naar de rand van de stad. Daar word je met een bus vervoerd naar een natuurgebied. We bezoeken daar een tempel, gaan met de kabelbaan omhoog voor een mooi uitzicht etc.

Op de laatste dag maken we nog een boottochtje.De "ladies in red" poseren nog even voor mijn camera, Tom dacht dat ze voor hem in de rij stonden.......


Voordat we de trein terug nemen bezoeken we het biermuseum.


Vanaf 1898 was Qingdao voor een periode van 99 jaar door de landelijke overheid verpacht aan het Duitse Keizerrijk en stond het bekend als Tsingtau. Gedurende de Duitse periode werd de lokale bevolking bij de kust verdreven en zijn veel nieuwe gebouwen in een typische Duitse bouwstijl gebouwd. Daarvan is een deel bewaard gebleven. Duitse kolonisten richtten in 1903 een brouwerij op, die nu nog steeds bier brouwt en verkoopt onder de naam Tsingtao.

Bij de Vrede van Versailles in 1919 werd Qingdao door de geallieerden overgedragen aan Japan, die het in 1922 aan de Republiek China gaf.
We hadden een heerlijk weekend!


138 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page