top of page
  • Foto van schrijverjpdelaaf

Ik voel me kiplekker

Bijgewerkt op: 5 jan. 2021Recent is er een sluipmoordenaar ons verpleeghuis ingeslopen…het luistert naar de naam Covid-19 en op de valreep 2020-2021 valt het genadeloos aan! Een paar weken voor mijn vertrek naar de thuiszorg zorgt het voor dood en verderf en het treft kwetsbare lieve mensen…. Collega’s en veel bewoners ziek, het is niet te bevatten, ik ben er echt kapot van!


Dan is er die mevrouw die elke dag twee wijntjes bij het eten neemt…. Ineens voelt ze zich niet zo lekker. Ik meet haar temperatuur… het is hoog, ik vraag een test aan en het is foute boel. Een paar dagen later zie ik haar weer. Ik vraag hoe het gaat, “kind het voelt als een griepje”, zegt ze. Ik breng haar het avondeten, een lekkere salade met een gekookt ei. Ik serveer er een glaasje wijn bij. Als ik later haar bord haal zegt ze “kind dat wijntje was wel een geweldig idee…”. De volgende dag hoor ik dat ze niet meer wil, uitgeput is en verlangt naar de dood.

Dan ben ik weer bij die mevrouw met haar grote ogen, ze kijkt me treurig aan. En als ik vraag hoe gaat het met u, zegt ze vol goede moed “ik voel me kiplekker”. Een paar dagen later is de lieve dame er niet meer. Ik denk ik aan het haarnetje, het knobbeltje van het netje moet aan de voorkant, “hou me goed vast , ik ben bang om te vallen, dank je wel voor je goede zorgen, neem je een snoepje uit de pot”. We zetten elke dag de cd met het Katwijks mannenkoor op, “kind dat maakt me zo blij”. Ze kende alle liedjes. Ze overleed met het kerstboompjes dat licht uitstraalde… het kerstboompje van haar kleindochter die ze een paar jaar daarvoor moest loslaten. Mevrouw, ik vergeet u niet!


Ik help meneer, hij is er ziek van dat hij door de omstandigheden zijn vrouw niet met kerst kan zien omdat op de afdeling het virus heeft toegeslagen….. en dan blijkt ook hij besmet te zijn… zijn waterige ogen zeggen alles. Hij zegt dan oprecht “je bent een schat” en ik zie de angst in zijn ogen….


Ik start net in dit vak… is dit wennen of went het nooit… als mensen overlijden door ouderdom dan is dat heel acceptabel… als mensen overlijden door een sluipmoordenaar met angst in hun ogen dan mag ik toch best een potje huilen?


www.maakjijookhetverschil.nl

130 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page