top of page
  • Foto van schrijverjpdelaaf

Gordiaanse knopen in Shanghai, voelt als leven in “the matrix”**


We worden gebracht naar een chique hotel midden in het centrum van Shanghai. Verheugen op een heerlijk ontbijt kunnen we nog even vergeten want de volgende dag eerst nog medische test op “nuchtere maag”. Daar blijkt het “Chinese papiertje, release certificaat uit quarantaine hotel” noodzakelijk te zijn… oeps, die ligt nog op het bureau in het hotel. Gelukkig is er een lokale medewerkster van Tom zijn bedrijf aanwezig die ons kan helpen. Zij belt met het hotel om een foto te maken van de documenten. Nou ja, bijna goed….. waar het niet dat wij de papieren van andere hotelgasten hebben meegenomen. Het is ons niet opgevallen dat er ook namen staan…. Ik denk dat die twee hotelgasten nog rond dwalen bij het hotel 😊


Na de noodzakelijke medische test gaan we op pas voor een chinees mobieltje. Omdat het een telefoon is voor lokaal gebruik kopen we hier het instapmodel van Huawei (merk Tamara heeft/betaalbaar en goede batterij). De verkoopster kijkt ons een soort verbaasd aan: "een Nova 10, die kan geeneens 5G". We bellen 's avonds met Tamara en melden welk type we gekocht hebben, blijkt dit model als hypermodern in september '22 op de Nederlandse markt geïntroduceerd te zijn (voor de dubbele prijs).


De maatregelen in Shanghai zijn inmiddels verscherpt door een toename aan covid gevallen. In verhouding met het aantal inwoners nog steeds erg laag. Na de quarantaine periode blijft de impact beperkt tot een dagelijkse wangswap.


Wat nu kruising tussen Sciene Ficion (SF) en realitieit? Als je WeChat en Alipay applicaties op je mobieltje hier niet goed werken of je batterij is leeg dan besta je virtueel niet (meer). Omdat je alleen een winkel in mag als je bij de ingang een QR code scant die jouw QR health code oproept/op het scherm toont duurt het niet lang meer voordat ook jouw echte leven in gevaar komt. Geen kruising tussen SF en realiteit dus, maar een gordiaanse knoop.

Na alle formaliteiten gaan we lekker genieten in Shanghai als echte toeristen.


In het westelijke deel van Shanghai bezoeken we een beroemde boeddhistische tempel: Jade Buddha Temple. In 1882 werd deze tempel gebouwd om twee jade Boeddhabeelden te bewaren die uit Birma waren meegenomen door een monnik genaamd Huigen. De tempel werd verwoest tijdens de revolutie die de Qing-dynastie omverwierp. Daarna weer in ere hersteld.

We drinken koffie bij Starbucks natuurlijk :-) en hebben een heerlijke lunch en diner. In het stadsdeel Jin’an vind je een keur aan heerlijke restaurantjes. Het weer is zo mooi dat we s ’avonds nog heerlijk op het terras kunnen zitten.. We besluiten na afloop terug te wandelen, het is uiteindelijk maar 45 minuten lopen…. dit werd 2 uur….. een beetje fout gelopen maar acht zo zie je ook nog wat. De veiligheid in de stad is prima, ik heb geen moment me onprettig gevoeld.

De volgende dag de app voor de

metro geïnstalleerd en kunnen we Shanghai nu per metro ontdekken (foto links is een metrostation). Dit is perfect geregeld. Eenvoudig en heel goedkoop. De kaart is gekoppeld aan Alipay dus scannen en gaan…. Een ritje met de metro kost hier 21 cent. Ook deze dag nog wat toeristische trekpleisters bezocht waaronder Yu Yan garden. Deze tuin is gebouwd tijdens de Ming Dynasty (1368-1644). Ja we genieten volop van ons vrije weekend. Vanaf morgen is het uit met de pret want dan is het weer een “gewone werkdag” voor Tom en gaat hij met een collega een fabriek bezoeken. Ik ga het rustig aan doen, lekker een beetje in het welness centrum rondhangen en wat rond kijken in de grote “shopping malls” met luxe winkels zoals o.a. Gucci….


Shanghai is echt geweldig, een grote verandering t.o.v. onze vorige bezoeken. De straten zijn schoon. De shock die ik vorige keer ervaarde bij een bezoek aan het toilet is nu omgeslagen naar oprechte verbazing. Zo netjes en echt super schoon. Bijna alle auto’s/scooters zijn elektrisch dus ook veel minder luchtvervuiling.


Mijn beeld/vooroordeel over China moet ik echt aanpassen.** The Matrix is een film uit 1999 - de wereld zoals wij die kennen bestaat niet. De gehele mensheid leeft in een illusie, een door computers gegenereerde droom, die slechts de vorm aan heeft genomen van onze laat-twintigste eeuwse Westerse maatschappij.

238 weergaven4 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

4件のコメント


Werner Busnac
Werner Busnac
2022年12月07日

Hoi Joke, leuk te lezen al die belevenissen in Shanghai en wat een prachtige foto’s heb je gemaak. Grappig te zien dat Tom aan een heerlijk Nederland biertje 🍺 zit!😉

いいね!

Mooi verhaal en leuk om jullie belevenissen te lezen. Groetjes Gemma en Paul.

いいね!

Gaaf,wat een leven. Hoe moet je dit volhouden

いいね!

Door Broek, van den
Door Broek, van den
2022年12月06日

Heel mooi verhaal

いいね!
bottom of page