top of page
  • Foto van schrijverjpdelaaf

De dag van de zorg - de 200ste geboortedag van Florence Nightingale (1820-1910)

Bijgewerkt op: 5 jan. 2021

“The lady with the lamp” en waarom haar gedachtegoed nooit vergeten mag/zal worden!

Vandaag is het de dag van de zorg. Niet geheel toevallig op 12 mei. 12 mei 1820 was de geboortedag van Florence Nightingale, grondlegger van de moderne verpleegkunde.

Haar visie op zorg: “Hygiene”; is vandaag de dag met de uitbraak van Covid-19 meer dan ooit aan de orde…..

De ironie wil dat haar 200ste geboortedag groots gevierd zou worden. Echter de pandemie Covid-19 zet haar feest in een heel ander daglicht.

Nightingale, die over aanzienlijke wiskundige vaardigheden beschikte, wordt beschouwd als de eerste zorgprofessional die gegevens gebruikte om aan te tonen dat infectiebeheersing de

gezondheidsresultaten verbetert. Tijdens haar carrière benadrukte ze een praktijk die nog steeds actueel is: handwassen.


Nightingale, kwam uit een rijke welgestelde Engelse familie. Ze zag echter geen toekomst in het lege aristocratisch bestaan maar trok zich het lot van de armen aan. Na veel gesoebat mocht ze wiskunde bijles krijgen en ging ze verpleegkunde studeren. De verpleging was in die tijd geen respectabel beroep.

Tijdens de Krimoorlog (1854 – 56) kreeg Nightingale de functie van hoofdinspecteur over de vrouwelijke verpleegkundige in een Engels ziekenhuis gelegen in Turkije. Ter plaatse waren Cholera en Tyfus veruit de belangrijkste doodsoorzaken...

Nightingale verzamelde en analyseerde de gegevens; berekende het sterftecijfer en toonde aan dat een verbetering van sanitaire methoden het aantal sterfgevallen verminderden.

Volgens het archief van St. Andrews, daalde het sterftecijfer daalde van 60% tot 42,7% tegen februari 1855 en tot 2,2% tegen de lente….


Er bleken grote verschillen in uitkomsten (sterftecijfers) tussen ziekenhuizen, dit leek er op dat de sterfgevallen veroorzaakt moesten zijn door lokale factoren in het ziekenhuis. Na verbetering van de hygiëne in hetzelfde ziekenhuis was er een significante verbetering van het sterftecijfer en toonde aan dat de lokale factor ziekenhuishygiëne was.


Nightingale leert ons dat Evident based practice van groot belang is voor het ontwikkelen van de meest effectieve aanpak/behandelingen.


In het kader van Covid-19 zal ook blijken hoe hygiëne de pandemie heeft beïnvloed. Er zijn grote verschillen in sterftecijfers. Een statische analyse zal inzicht geven wat de invloed van hygiëne is geweest op de sterftecijfers. De lering die we hier uit trekken is van toegevoegde waarde zodat we de zorg verder kunnen verbeteren.

www.maakjijookhetverschil.nl


50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page